Mazi Fiil / Arapça Gramer Dersleri
Arapçada fiil, zaman açısından 3'e ayrılır.
1)Mazi Fiil
2)Müzari Fiil
3)Emir Fiil
Biz bugün mazi fiili işleyeceğiz. Mazi fiil Türkçedeki di'li geçmiş zamana denk gelir.
Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi mazi fiili Türkçeye "geldi,gördü" fiillerinde olduğu gibi di'li geçmiş zaman kipi ile çeviriyoruz. Şimdi örnek bir mazi fiili çekimini görelim.
Örnek olarak verdiğimiz ketebe (كَتَبَ) fiilinin çekimini tüm fiillere uygulayabilirsiniz. Önemli olan örnek bir fiil üzerinden çekimi öğrenmek. Bu tablo size çok yardımcı olacaktır. Tabloya bakarak ezberinizi yapabilirsiniz.
Mazi fiille ilgili önemli bir hususta, mazi fiile bitişen zamirler. Bu konu daha önce bu blogta işlenmişti bu linki tıklayarak bakabilirsiniz. Fakat konu dahilinde tekrardan geçtiği için bir örnek fiilimiz olan "Ketebe" fiili üzerinden mazi fiile bitişen zamirleri aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.
Yukarıda da gördüğünüz gibi mazi fiile bitişen zamirler kırmızı renk ile gösterilmiştir. Mazi fiilin tekil gaib kısmının zamiri gizlidir. Gaibe kısmının tekil fiil çekiminde bulunan (ت) zamir değil. Müenneslik yani dişillik alametidir. Bu fiile bitişen zamirleri mutlaka bilmelisiniz. Gerek fiil çekimi için gerekse irap yaparken size lazım olacaktır.
Mazi fiilin başına gelen قَدْ Fiili tekid eder. O yüzden parantez içinde gerçekten kelimesi kullanıldı.
O yüzden parantez içinde gerçekten kelimesi kullanıldı. Yani mazi fiilin başında(قدْ) görürsek "gerçekten" manasını ihtiva eder yani içerir.
Mazi fiilin olumsuzu (ما) ile yapılır.
Mazi fiilin başında ( لا) bulunursa dua ifade eder. Ancak bir cümlede iki tane mazi fiil varsa ve başlarında (لا) bulunuyorsa o zaman bu cümle "ne....ne de" diye çevirilir. Hemen örnekte görelim.
Yorumlar
Yorum Gönder