Fiili oluşturan tüm harflerin, fiilin kök harfleri olmasına yalın fiil yani "Mücerred" Fiiller denir. Mücerred Arapçada soyutlanmış anlamına gelir. Ve Arapçada bir fiil "sülasi mücerred" fiil yani üçlü yalın fiil olabileceği gibi "rubai mücerred" fiil diğer bir deyişle dörtlü yalın fiil de olabilir.
Arapçada genel olarak en çok kullanılan fiiller sülasi mücerred fiillerdir. Ve bu fiillerin altı babı vardır. Yani Arapçada üç harfli bir fiilin mazi ve müzari çekimleri 6 farklı kalıpta gelebilir.
Örneğin bir mazi fiilin orta harfi fethalıysa bu fiilin müzari fiilinde orta harfi dammeli olursa bu fiil 1.babtandır diyebiliriz.
شَرِبَ-يَشْرَبُ
Yukarıda örnek verdiğim şeribe fiilinin, müzari fiilindeki orta harfi fethalı. O zaman bu fiil 4.babtandır. Daha iyi kavrayabilmek için tablo halinde görelim.
Arapçada fe'ale (فعل) fiili üzerinden örnekler verilir. Şimdi ise bu bablara başka fiiller üstünden bakalım.
Konuyu özetleyecek olursak, sülasi mücerred fiiller altı farklı kalıpta gelebilir. Aslında bu babları ezberlemek zorunda hissetmeyin. Çünkü bir sülasi mücerred fiilin hangi babtan olduğunu bilmek için o fiilin hem mazisini hem de müzarisini öğrendikten sonra o fiilin hangi babdan olduğunu öğreniriz.
Bu babların Arap dilinde oluşmasının sebebi sülasi mücerred fiillerin, müzari fiilleri 6 farklı şekilde gelmesi. Bunun için de dilbilimciler de fiilleri inceleyip en fazla 6 şekilde gelebileceğini tespit edip 6 baba ayırmışlar. Ve bizler de Arapça öğrenmek için oturup kuru ezber yapmak yerine dili daha aktif öğrenmeliyiz.
Yorumlar
Yorum Gönder