Ana içeriğe atla

Zehebe Fiilinin Mazi Çekimi (ذهب/gitmek)

 Zehebe Fiilinin Mazi Çekimi




Şeribe fiilinin Mazi Çekimi için TIKLAYINIZ. 

Diğer Fiillerin Çekimlerine Bakmak isterseniz TIKLAYINIZ.. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ketebe Fiilinin Mazi Çekimi (كَتَبَ) Yazmak-Yazdı Fiili

Ketebe Fiilinin Mazi Çekimi  Ketebe fiili, mazi fiil olup yazdı anlamına gelir. Yukarıdaki tabloda tüm şahış zamirlerine göre fiilin çekimi yapılmıştır. Ketebe Fiilinin Müzari Çekimine bakmak istiyorsanız TIKLAYIN .  Şeribe Fiilinin Mazi Çekimine bakmak istiyorsanız TIKLAYINIZ.  

Arapça Fiil Cümlesi Örnekleri 50 tane

  Arapça Fiil Cümlesi Örnekleri 50 tane 50 tane cümlenin içerisinde mazi, Müzari ve emri hazır fiilleri kullanılmıştır. 1) قَرَأْتُ كِتَابًا جَدِيدًا Yeni bir kitap okudum 2) فَرِحَ الطِّفْلُ كَثِيرًا Çocuk çok sevindi 3) غَضِبَتْ أُمِي مِنِّي كَثِيرا Annem bana çok kızdı 4) أَغْسِلُ يَدَيَّ قَبْلَ الطَّعَامِ Yemekten önce ellerimi yıkarım 5) يَرْجِعُ أحْمَدُ مِنَ السَّفَرِ غَدًا Ahmet yarın yolculuktan dönecek 6) يَمْشِي أحْمَدُ  عَلى الرَّصِيفِ Ahmet kaldırımda yürüyor 7) نَدِمَ صَدِيقِي عَلى مَا فَعَلَهُ Arkadaşım yaptığına pişman oldu      8)شَرِبَ القِطُّ الحَلِيبَ Kedi sütü içti 9) سَأْخْرُجُ مِنَ المَدْرَسَةِ بَعْدَ قَلِيلٍ Birazdan okuldan çıkacağım    10) يَحْسُنُ الجَوُّ فِي الرَّبِيعِ Baharda hava güzel olur     11)يُحِبُّ الاجْدَادُ  أحْفَادَهُمْ Dedeler torunlarını severler    12) سَأَلْتُ صَدِيقِي سُؤَالاً Arkadaşıma bir soru sordum     13) لا أَقْطُنُ فَي الرِّيفِ Köyde ikamet etmiyorum   14) ما يَشْرَبُ وَالِدِي الحَلِيبَ Babam süt içmez   15)

Sülasi Mücerred Bablar - Arapçada Altı Bab

  Fiili oluşturan tüm harflerin, fiilin kök harfleri olmasına yalın fiil yani "Mücerred" Fiiller denir. Mücerred Arapçada soyutlanmış anlamına gelir. Ve Arapçada bir fiil "sülasi mücerred" fiil  yani üçlü yalın fiil olabileceği gibi "rubai mücerred" fiil diğer bir deyişle dörtlü yalın fiil de olabilir. Arapçada genel olarak en çok kullanılan fiiller sülasi mücerred fiillerdir. Ve  bu fiillerin altı babı vardır. Yani Arapçada üç harfli bir fiilin mazi ve müzari çekimleri 6 farklı kalıpta gelebilir.  Örneğin bir mazi fiilin orta harfi fethalıysa bu fiilin müzari fiilinde orta harfi dammeli olursa bu fiil 1.babtandır diyebiliriz.  شَرِبَ-يَشْرَبُ Yukarıda örnek verdiğim şeribe fiilinin, müzari fiilindeki orta harfi fethalı. O zaman bu fiil 4.babtandır. Daha iyi kavrayabilmek için tablo halinde görelim.  Arapçada fe'ale (فعل) fiili üzerinden örnekler verilir. Şimdi ise bu bablara başka fiiller üstünden bakalım. Konuyu özetleyecek olursak, sülasi mücerred