Ana içeriğe atla

Arapçada Fiil Cümlesi / Konu Anlatımı

 Öncelikle yazıda geçecek kelimelerin anlamını yazıp sonra konu anlatımına geçelim.

Fail: Türkçedeki tam karşılığı öznedir.
Fiil:  Eylem bildirir. Zamana bağlıdır.( Arapçada bir kelimeyi fiil olarak kabul etmenin şartı zaman bildirmesidir.)
Meful: Arapçada, öznenin (failin) yaptığı eylemlerden etkilenendir.

Arapçada bir cümleye fiil cümlesi diyebilmemiz için cümlenin fiil ile başlaması gerekir. Fiil cümlesinin olmazsa olmaz iki öğesi vardır. Fiil ve fail. Geriye kalan öğeler (mefuller gibi) cümleyi tamamlayıcı öğelerdir.  Fiil ve fail olmadan, fiil cümlesi varolamaz. Kurmuş olduğunuz cümlede meful kullanmamış olsanız dahi  o cümleye fiil cümlesi diyebiliriz. Fakat fiili ve faili olmayan bir cümleyi "Fiil Cümlesi" olarak asla kabul edemeyiz.

Maviravent

Fiil Cümlesi Örnekleri ve Açıklamaları

ذَهَبَ عَلِيٌ (1
Cümlenin tercümesi: Ali gitti.

Açıklaması: Cümlemiz Zehebe fiili ile başlamış. Yani bu bir fiil cümlesidir. Arapçada fail her zaman fiilden sonra aranır ve fail her zaman merfudur. Diğer bir ifadeyle fiil cümlesinde özne olan kelimenin sonu damme ile biter. Bu cümlede de Ali kelimesi dammelidir ve fiilden sonra gelmiştir. Ali kelimesi faildir.

Fiil:ذَهَبَ
Fail:عَلِيٌ

تَكْتُبُ الدَرْسَ(2
Tercüme: Dersi yazıyor
A
çıklaması : Bu bir fiil cümlesidir. Çünkü fiil ile başlamıştır. Faili ise gizlidir. Fail bazen açık bir şekilde yazılmaz. Gizli olur. Bu cümlede de gizlidir.


Fiil: تَكْتُبُ
Fail: gizli (هِيَ)
Meful: الدَرْسَ

Kısaca özetlemek gerekirse, cümlenin fiil ile başladığını gördüğünüzde rahatlıkla bu fiil cümlesidir diyebilirsiniz. Meful olmadığında da fiil cümlesi varolabilir. Diğer bir ifadeyle meful olmadan cümle kurabilir. Ancak fail yani özne olmadığında fiil cümlesi diye bir cümle kurulamaz.  Fail ise bazen gizli olur bazen açık. Ama fail her zaman olmak zorundadır.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ketebe Fiilinin Mazi Çekimi (كَتَبَ) Yazmak-Yazdı Fiili

Ketebe Fiilinin Mazi Çekimi  Ketebe fiili, mazi fiil olup yazdı anlamına gelir. Yukarıdaki tabloda tüm şahış zamirlerine göre fiilin çekimi yapılmıştır. Ketebe Fiilinin Müzari Çekimine bakmak istiyorsanız TIKLAYIN .  Şeribe Fiilinin Mazi Çekimine bakmak istiyorsanız TIKLAYINIZ.  

Arapça Fiil Cümlesi Örnekleri 50 tane

  Arapça Fiil Cümlesi Örnekleri 50 tane 50 tane cümlenin içerisinde mazi, Müzari ve emri hazır fiilleri kullanılmıştır. 1) قَرَأْتُ كِتَابًا جَدِيدًا Yeni bir kitap okudum 2) فَرِحَ الطِّفْلُ كَثِيرًا Çocuk çok sevindi 3) غَضِبَتْ أُمِي مِنِّي كَثِيرا Annem bana çok kızdı 4) أَغْسِلُ يَدَيَّ قَبْلَ الطَّعَامِ Yemekten önce ellerimi yıkarım 5) يَرْجِعُ أحْمَدُ مِنَ السَّفَرِ غَدًا Ahmet yarın yolculuktan dönecek 6) يَمْشِي أحْمَدُ  عَلى الرَّصِيفِ Ahmet kaldırımda yürüyor 7) نَدِمَ صَدِيقِي عَلى مَا فَعَلَهُ Arkadaşım yaptığına pişman oldu      8)شَرِبَ القِطُّ الحَلِيبَ Kedi sütü içti 9) سَأْخْرُجُ مِنَ المَدْرَسَةِ بَعْدَ قَلِيلٍ Birazdan okuldan çıkacağım    10) يَحْسُنُ الجَوُّ فِي الرَّبِيعِ Baharda hava güzel olur     11)يُحِبُّ الاجْدَادُ  أحْفَادَهُمْ Dedeler torunlarını severler    12) سَأَلْتُ صَدِيقِي سُؤَالاً Arkadaşıma bir soru sordum     13) لا أَقْطُنُ فَي الرِّيفِ Köyde ikamet etmi...

Sülasi Mücerred Bablar - Arapçada Altı Bab

  Fiili oluşturan tüm harflerin, fiilin kök harfleri olmasına yalın fiil yani "Mücerred" Fiiller denir. Mücerred Arapçada soyutlanmış anlamına gelir. Ve Arapçada bir fiil "sülasi mücerred" fiil  yani üçlü yalın fiil olabileceği gibi "rubai mücerred" fiil diğer bir deyişle dörtlü yalın fiil de olabilir. Arapçada genel olarak en çok kullanılan fiiller sülasi mücerred fiillerdir. Ve  bu fiillerin altı babı vardır. Yani Arapçada üç harfli bir fiilin mazi ve müzari çekimleri 6 farklı kalıpta gelebilir.  Örneğin bir mazi fiilin orta harfi fethalıysa bu fiilin müzari fiilinde orta harfi dammeli olursa bu fiil 1.babtandır diyebiliriz.  شَرِبَ-يَشْرَبُ Yukarıda örnek verdiğim şeribe fiilinin, müzari fiilindeki orta harfi fethalı. O zaman bu fiil 4.babtandır. Daha iyi kavrayabilmek için tablo halinde görelim.  Arapçada fe'ale (فعل) fiili üzerinden örnekler verilir. Şimdi ise bu bablara başka fiiller üstünden bakalım. Konuyu özetleyecek olursak, sülasi mücerred ...